Twit2art

Twit2art #2

Posted in Finished by Jan Leenders on May 30, 2008

Twit2art #2

Title: Twit2art #2
Artist: Jan Leenders
Mixed media on canvas, 18 x 12 cm, 2008
Sold to Sara for € 2

Advertisements

10 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Greet said, on May 30, 2008 at 9:15 pm

  Eventjes de reactie die ik bij Sara achterliet kopiëren :)

  “Hmm. Ik ben een beetje teleurgesteld.
  Toen ik dat van Tantieris zag dacht ik, okay, dat is wel een rare manier om het te visualiseren maar blijkbaar had hij geen inspiratie of zo op dat moment?
  En nu zie ik dus blijkbaar dat er geen creativiteit aan te pas komt, dat er simpelweg een screenshot genomen wordt van de tweet en dat daar een likje verf over gesmeten wordt.
  Jammer, nu weet ik dus al wat ik moet verwachten, enkel het kleurtje is nog een verrassing.
  Ik had de quote die ik stuurde wel eens op een creatieve manier willen zien vormgegeven worden, maar ‘t zal dus bij een screenshot blijven. Zeer jammer.”

  Sorry, niet grof bedoeld, hopelijk ben je niet kwaad :)

 2. twit2art said, on May 31, 2008 at 9:19 am

  Greet, ik snap je reactie volledig, en ik ben absoluut niet kwaad :)
  Een paar dingen:

  – Toen ik hiermee begon, wou ik inderdaad proberen elke quote op een gepaste manier te visualiseren. Daar heb je voor nodig: tijd en inspiratie.

  – Als er nog dik 25 schilderijtjes gemaakt moeten worden, moet er vooral doorgewerkt worden. Als ik een week nodig zou hebben per schilderijtje, dan zou iedereen wel erg lang moeten wachten op zijn exemplaar.

  – ‘t Is inderdaad gebaseerd op een screenshot. Of dat zo gaat blijven, weet ik niet. Misschien evolueert de reeks, en stap ik af van die screenshots. Dat schreef ik ook al op de About-pagina, zie “What does a Twit2art artwork look like?”.

  – Op zich is het concept al creatief genoeg, nee? ;)

  – Anyway, merci voor de commentaar, dat stimuleert me alleen maar om er helemaal voor te gaan.

 3. Steffest said, on June 1, 2008 at 1:28 pm

  “Op zich is het concept al creatief genoeg, nee? ;)”
  Wel … ‘t is inderdaad een creatief concept, maar ik toch even dit: zoveel tijd hoeft het niet te kosten om een quote te visualiseren, niemand verwacht dat je een super uitgewerkt iets op die tijd (en voor die prijs) op het canvas zet.
  Maar toch: persoonlijk ben ik geïnteresseerd in hoe de schilder de quote aanvoelde, in wat voor stemming hij was toen hij het schilderde. Dingen als kleurgebruik, textuur, structuur, borstelzetting, compositie van waar de quote staat op het doek, … zijn elementen die niet veel tijd kosten en toch een indicatie kunnen geven van je interpretatie.
  Niet dat ikzelf de pretentie heb dat beter te doen, hoor :-)

  Groetjes!

 4. twit2art said, on June 1, 2008 at 9:25 pm

  Hola! Dus er wordt verwacht dat ik de quotes interpreteer en die interpretaties op doek weet over te brengen… *slik*

 5. Steffest said, on June 3, 2008 at 11:17 am

  Interpretatie is toch net hetgeen wat het menselijk en persoonlijk maakt, niet?
  Kunst zonder interpretatie (van zowel kunstenaar als toeschouwer), bestaat dat wel? (ja, als kunde, maar niet als kunst, denk ik)
  Anders kun je evengoed drukpers zijn – en dat zou jammer zijn !

 6. twit2art said, on June 3, 2008 at 2:35 pm

  Ik vrees dat ik dit project een stuk conceptueler zie dan jij, Steffest. Moet er per se een relatie zijn tussen tekst en drager/uitwerking? Kijk naar Lawrence Weiner, of wat Jenny Holzer doet met haar Twitter-account (http://twitter.com/jennyholzer).

 7. Steffest said, on June 3, 2008 at 5:15 pm

  nee nee, ik bedoel zeker geen relatie tussen tekst en uitwerking, maar ik bedoel een relatie tussen jij, als maker, en het werk dat je maakt.
  Conceptueler? misschien, maar uiteindelijk gaat het bij twit2art toch ook vooral over het concept – het idee – niet ?
  Zoals ik op Tantieris haar blog al zei: Ik zou het jammer vinden als je alle werkjes op dezelfde manier zou maken, want het kan toch niet dat je je al die dagen helemaal hetzelfde voelde (Zoals dat bij een drukpers wel is: die voelt op elk moment juist hetzelfde – namelijk niet)

  En wie weet heb je wel helemaal geen zin in dit soort dialoog, en wil je gewoon lekker kwasten.
  Dat is ook prima natuurlijk !
  (Maar zolang je blijft antwoorden loopt de dialoog verder :-) )

 8. twit2art said, on June 4, 2008 at 12:06 am

  Ah ja, het concept, daar gaat het inderdaad om. Maar ik begrijp onder “het concept” dat iemand een twit stuurt en dat die daad op zich deel is, of zelfs de hoofdzaak, van het kunstwerk. Meer zelfs, de quote zelf doet er eigenlijk niet toe. Volstrekte nonsens kan omgevormd worden tot een kunstwerkje. Waar het bij mij om gaat is het hele idee om Twitter te gebruiken als manier om een kunstwerk tot stand te brengen, met alles wat erbij komt kijken. Followers die iemand een twit naar mij zien sturen, zich afvragen wat dat is, de manier van verspreiding, het verschil tussen iemands doorsnee-twitschrijfsels en de (doorgaans weldoordachte) twits naar Twit2art, enzovoort.

  Ander punt: ik heb nooit beloofd dat ik elke twit persoonlijk zou interpreteren. Ik ben wel van plan om eventueel op de quote in te spelen bij de uitwerking, maar als de tijdsdruk te hoog is en de inspiratie te laag, dan zal er van interpretatie niet veel in huis komen. Opnieuw: het twitteren zelf is de kern.

  Jij gaat ervan uit dat ik bij elke quote iets voel. Dat is niet zo. Bij sommige twits springt mij spontaan een idee te binnen voor de uitwerking, bij anderen niet. Als ik niks voel, ga ik niet doen alsof hè. Soms wil ik gewoon experimenteren met een tint op doek, of valt een eerste laag zo goed mee dat ik besluit het zo te laten en geen verdere lagen te zetten (zie bovenstaand exemplaar).

  Op zich ben ik niet de kunstenaar, maar ben ik samen met de twitteraar het “kunstenaarsteam”, zo zie ik het. De inbreng van de twitteraar is noodzakelijk, zonder twit ontstaat geen kunstwerk. Iemand levert mij een tekst en ik smijt die op doek. Mijn inbreng is dus het algemene concept en het op doek zetten van de twit. Eventueel ook nog iets met die tekst doen, maar niet noodzakelijk.

  Tot slot: ik had dit nooit in blogvorm moeten kappen, niks als miserie. En al die discussies, nergens goed voor. Ik doe toch gewoon mijn zin ;)

 9. Sara said, on June 4, 2008 at 12:15 pm

  Amen!

 10. Steffest said, on June 4, 2008 at 11:53 pm

  “Ik doe toch gewoon mijn zin ;)”

  Jeuj! Das een mooie eindzin, en zo hoort het ook, gewoon je eigen zin doen!
  Ik zit morgen alvast naast mijn brievenbus te wachten.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: